HOGYAN SZÍNEZD?

Instrukciók a kalocsai színező könyvek színezéséhez

kalocsai mintás róka a színező könyből

A magyar népművészet egy varázslatos szelete, a kalocsai minták csodálatos világa, melynek különlegesen szép színvilága egyedi színezést igényel, ezért megosztanék Veled néhány javaslatot, ha a színezés során ragaszkodni szeretnél a hagyományőrző kalocsai színekhez.

A kalocsai minták színvilága

A valódi, hagyományőrző cifra (színes) kalocsai minta fehér alapra készül a hat fő szín két árnyalatával, amelyeket így párosíthatsz:

– piros-bordó

– világosrózsaszín-sötétrózsaszín

– világossárga-sötétsárga

– világoszöld-sötétzöld

– kék és árnyalatai

– lila és árnyalatai

kalocsai levél a színező könyvbőlA virág szárak mindig sötétzöldek, az osztott levelek domború része sötétzöld, az alsó része világoszöld, az egymagában álló levél világoszöld színű.

kalocsai rózsa a színező könyvbőlA rózsa piros, bordó szegéllyel, bibéje mindig világossárga, viszont ha rózsaszín, vagy esetleg más színű, akkor a bibéje sötétsárga.

rózsaszín kalocsai virág a színezőbőlA rózsaszín, lila kék motívumok bibéje, vagy középrésze mindig sötétsárga. Az osztott középrész egyik fele világossárga, másik fele sötétsárga.

sárga virág a kalocsai színezőbőlA búzakalász sárga, a búzavirág kék, a dália, liliom, kis rózsa általában rózsaszín. A rózsabimbó kétféle sárga, közepe bordó, bajusza sötétzöld.

kalocsai kék nefelejcs a színező könyvőlKék nefelejcs világoskék, árvácska kétfajta lila.árvácska a kalocsai színező könyvből

Mivel színezzem?

Személyes kedvencem a tűfilc, mert az apró részleteknél is könnyedén veszi az akadályokat és intenzív élénk színű kép a végeredmény.

A tűfilcen kívül színezheted, színes ceruzával, normál filccel, zsírkrétával, illetve festheted vízfestékkel, temperával, akvarellel, akril festékkel. Érdemes kipróbálni több színezési lehetőséget, hogy megtaláld a számodra legkedvesebbet!

pillangó kalocsai színező

      Jó színezést és kellemes kikapcsolódást kívánok!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial